Üç temel niyet
En çok üzüldüğümüz şey ne?
Canımızı en çok ne sıkıyor?
Dualarımızda ilk istediğimiz şeyler ne?
Önce sağlık, sonra para ve huzur istiyoruz.
Her şeyin başı sağlık. Balık yerken boğazımıza batan kılçık bile, o anda aldığımız zevki bir anda bitirmeye yetebilir. Canımız acıyorsa, dünyamız canımızın acıdığı yerde toplanır. Sağlımızı kazanmak için neyimiz varsa feda edebiliriz.
Şarkının birinde, para için “varlığı bir dert yokluğu yara” deniyor. Gerçekten de para önemli bir konu. Çünkü, yaşamın devamı için ekonomik getiri sağlayacak bir şeyler yapmak, yani çalışmak zamanımızın ve enerjimizin büyük kısmını tüketir.
Ekonomik problemlerimizi çözmek çoğu zaman yaşamdaki birinci önceliğimizdir. Varlığımızı sürdürebilmek, barınma, beslenme, giyinme gibi ihtiyaçlarımızı gidermek için para kazanmalı ve kazandığımız paraları değerlendirmeyi öğrenmeliyiz.
İnsanların sorunlarının, acılarının kaynağında maddi sebepler büyük yer tutar. Günümüzde boşanmaların altında bile temelini maddi sıkıntıların oluşturduğu geçimsizlikler başrol oynar.
Bununla beraber ne kadar paramız olursa olsun diğerleriyle ilişkimiz iyi gitmiyorsa hayattan yeterince zevk alamayız. Önemli ya da önemsiz bir ilişkide yaşadığımız ve halledemediğimiz bir sorun tüm günümüzü belki de aylarca zamanımızı işgal edebilir. Bize yalan söylendiyse, hakkımız yenildiyse, iftiraya uğradıysak, enayi yerine konduysak, kullanılıp atıldıysak ve bize yapılan haksızlıklar karşısında sorunlarımızı çözüp, kendimizi korumayı başaramadıysak, böyle anlarda para bütün anlamını yitirir.
Bu yazının konusu sağlık ya da para sorunlarınızı nasıl çözeceğinizle ilgili değil. Bu yazının huzurumuzu en çok kaçıran diğer insanlarla ilişkilerimizi düzenlemek, aklımızı kaçırmadan sorunlarımızı çözmek ve içinde bulunduğumuz sıkışmışlık durumundan kurtulmak hakkında. “Allah ağzımızın tadını kaçırmasın” diye bir söz vardır bizde . Ağız tadı önemlidir. Ağzımızın tadı yoksa ne yiyip içtiğimizden keyif alabiliriz, ne gördüğümüzden, ne giydiğimizden. Sorunsuz bir hayat sürmek mümkün değil elbet. Önemli olan sorunlarla baş etme gücünü içimizde hissetmek, kendimizi kahretmeden yaşam olaylarıyla baş edebilmek. Baş edilemeyen sorunlar bir şekilde hayatımızdaki diğer önemli konular üzerinde bozucu etki yapar.
İnsan, yaşadığı sorunları çözdükçe huzura kavuşur. Aksi takdirde çözülmemiş sorunlarımız bütün hayatımızı yönetmeye başlar. Huzurluysak moralimiz yüksek olur, daha zor hasta olur daha kolay iyileşiriz. İnsan huzurluysa işleri iyi gider, daha verimli çalışır.
Sağlık para ve huzur. Hepsi birbiriye alakalı, hepsi birbiri üzerinde etkili. İnsanlarla başa çıkmayı öğrenmek hem maddi hayatımızı ileriye götürür hem de bedensel sağlığımızı.
Önce sağlık sonra para ve huzur diye dua ediyoruz. O zaman sormak lazım: huzurumuzu en çok ne kaçırıyor. Birkaç dakika gözlerinizi kapatıp bu hafta içinde huzurunuzu kaçıran olayları düşünün. Maddi sebeplerle olanları elediğinizde geriye kalanların insanlarla ilgili sorunlar olduğunu göreceksiniz. Sizi kızdıran, kıran, inciten, küçük düşüren ya da hakkınızı yiyen birileri huzurunuzu kaçırmıştır. Birilerinin başrol oynadığı ufak tefek olaylar, hatta bu birileri belki de hiç tanımadığınız insanlar olabilir.
Psikolog Yazar Tülay KÖK
Gsm: 0 533 815 33 54